El paper germinat és un producte que uneix l’art del paper fet a mà amb la gastronomia i la botànica.

paper germinat
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

El paper

Paper fet a mà al museu, amb fibra de cotó 100% , lliure de clor elemental (ECF) i sense cap additiu.

El cotó emprat en la fabricació de paper prové de l’aprofitament de la fibra residual de la indústria del cotó. El cotó és la fibra amb major percentatge (99%) de cel.lulosa que es troba a la Natura i la de menys contingut en matèria inorgànica.

Els germinats

Germinar és el procés pel qual una llavor desperta de la seva dormició i comença la vida.

L’aigua és la força que inicia el procés, estova la coberta i activa els enzims de l’interior de la llavor que convertiran les substàncies que envolten l’embrió en nutrients que podrà utilitzar per al seu creixement fins que desenvolupi fulles i arrels que l’hi permetin obtenir energia de la llum i del sol.

A conseqüència de la descomposició dels nutrients emmagatzemats en molècules més senzilles, aquests es troben en formes fàcilment assimilables pel nostre organisme. La concentració de minerals i vitamines augmenta espectacularment durant la germinació. A més, constitueixen una bona font d’antioxidants i anticancerosos gràcies al contingut en clorofil·la i antocianina.

Tot això fa dels brots l’aliment més complet del món vegetal i el menys contaminat, ja que només germinen les llavors de qualitat i per al seu creixement no s’utilitzen ni pesticides, ni adobs. Només aigua.

En països asiàtics els germinats es consumien des de l’any 3000 aC per les seves propietats terapèutiques. Cap al segle XVIII van arribar a occident on s’utilitzaven inicialment com a remei per prevenir l’escorbut degut a l’alta concentració de vitamina C. No va ser fins als anys 70 que els germinats van començar a despertar l’interès d’un ampli sector de la població.

Els germinats són un bon recurs per vestir els teus plats amb un toc fresc i sofisticat alhora que milloren el seu perfil nutricional.

Varietats (les pots trobar aquí)

Espelta

Triticumaestivum subp.spelta.

Considerada subespècie del blat o bé una espècie separada però del mateix gènere.

Es caracteritza pel seu alt contingut en proteïna que pot arribar al 17%.

El germinat d’espelta és molt dolç ja que els enzims descomponen el midó de reserva en sucres per a la planta embrionària.

Conté un 70% de glúcids. És ric en minerals (calci, magnesi, potassi, ferro, fòsfor, zinc…).

Aporta també grans dosis de vitamina B, C i E.

Hi ha moviments gastronòmics que afirmen que menjar aquest tipus de cereal és millor per la salut humana que consumir el blat corrent.

Ravenet

Raphanus sativus

Els brots de ravenet contenen el doble de concentració de calci que el ravenet adult. A més aporten potassi, fòsfor, i en quantitats més petites, ferro i vitamines A, B i C.

Té un gust fort i lleugerament picant que recorda el ravenet adult. La seva consistència permet coccions curtes, per exemple en un wok.

Mostassa

Brassica campestris

És el germinat més picant, amb un sabor que recorda el condiment que es prepara amb les llavors d’aquesta planta.

Els brots de mostassa contenen calci, sofre, fòsfor, potassi, ferro i vitamines A, B i C i el seu alt contingut en olis essencials facilita la digestió i el trànsit intestinal.

Col llombarda

Brassicaoleracea var. capitata f. Rubra.

Els brots de col llombarda contenen compostos sulfurats en concentracions 50 vegades superiors a les del vegetal madur. Aquests compostos contribueixen a millorar moltes funcions del nostre organisme.

A més contenen vitamines A, B1, B2, C i Antocianina, el pigment responsable de la coloració violeta, que actua com a un potent antioxidant.

Rosella

Papaver Rhoeas

Els germinats de rosella tenen una particular textura cotonosa, delicada i molt aromàtica.

Son molt rics en àcids grassos insaturats i també aporten antioxidants (antocianina), vitamines del grup B, fòsfor i magnesi.

 

Per tastar algunes de les receptes possibles (fan molt bona pinta!),  visiteu la web del projecte Paper Germinat

També pots visitar el Museu Molí Paper de Capallades

aquest artícle ha estat inspirat en paper germinat MMP

Pin It on Pinterest

Share This